Gratë shtatëzëna me Covid-19 dhe lindjet e parakohëshme – Flasin ekspertët për ndërlidhjen mes tyre

22.11.2021 11:34

Gratë shtatëzëna me Covid-19 dhe lindjet e parakohëshme – Flasin ekspertët për ndërlidhjen mes tyre

Rreziku më i madh për gratë shtatzëna me Covid është lindja e parakohshme dhe ‘nuk njihet apo flitet për të’.

 
Gratë janë paralajmëruar se kanë deri në tre herë më shumë gjasa të kenë një lindje të hershme me virus, dhe gjëndja e tyre në spitale është kritike, shkruan lajmi.net.

Qeveria amerikane po bënë thirje që gratë shtatzëna të të gjitha moshave të marrin vaksinat përforcuese të Covid-19. Shqetësimi për gratë shtatzëna që shmangin vaksinën e ka shtyrë shefin e mjekësisë Chris Whitty që t’i nxisë nënat e ardhshme që të godasin plotësisht, me shkallën e pranimit në këtë grup deri në 15 përqind muajin e kaluar.

Të dhënat e zbuluara nga The Independent nga një konferencë kombëtare e maternitetit tregojnë se, nga 3,306 foshnja të lindura nga nëna të shtruara në spital me Covid-19 midis fillimit të pandemisë në mars 2020 dhe korrikut 2021, 694 kanë lindur para kohe dhe prej tyre 604 kanë lindur të sëmurë dhe duhej të shtroheshin në një njësi të kujdesit kritik.

Dr Patrick O’Brien, nga Kolegji Mbretëror i Obstetërve dhe Gjinekologëve (RCOG), tha se ka pasur dhe vdekje të grave në kujdesin intensiv. “Kjo është një pikëpamje universale midis mjekëve dhe midis grupeve këshilluese të mamive dhe midis grupeve këshillimore shkencore,” tha ai. “Pra, ju lutem, mund t’i inkurajoj të gjitha gratë që janë shtatzënë ose dëshirojnë të mbeten shtatzënë që të vaksinohen.”

Profesor Marian Knight, një ekspert i lartë i vdekshmërisë amtare, ndau të dhëna nga Sistemi i Mbikëqyrjes Obstetrike në Mbretërinë e Bashkuar duke treguar se, midis shkurtit dhe shtatorit të këtij viti, më shumë se 1,000 gra shtatzëna u pranuan në spital me Covid-19, rreth 98 për qind e të cilave ishin të pavaksinuara.

Ajo tha se rreziku i lindjeve të parakohshme ishte ndikimi më i rëndësishëm i Covid-19 tek gratë shtatzëna “për të cilin nuk flitet dhe nuk njihet me të vërtetë”.

“Ne e dimë se nëse pranoheni me simptoma të Covid-it, në shtatzëni, ju si grua keni rreth një në 10 shanse të pranoheni në kujdesin intensiv”, tha ajo. “Por ju keni një në pesë mundësi për të pasur një fëmijë të parakohshëm.

“Dhe kjo është midis dy dhe tre herë më e lartë se rreziku juaj për të pasur një fëmijë të parakohshëm pa Covid.”

Nuk është aq shumë që virusi prek drejtpërdrejt foshnjat, është se virusi po bën që ne ta lindim fëmijën herët. Lindjet më herët se 28 javë rrisin rrezikun e dëmtimit të rëndë afatgjatë, ndërsa pas 34 javësh foshnjat zakonisht janë mirë.

Profesor Asma Khalil, nga RCOG, shtoi: “Ne e dimë se prematuriteti është i lidhur me rrezikun e paaftësisë dhe gjithashtu shanset më të larta për të pasur nevojë për pranim në një njësi të kujdesit neonatal.

Covid mund të dëmtojë nënën dhe foshnjën dhe ne e dimë se mënyra më e mirë për të mbrojtur nënën dhe foshnjën është vaksinimi i tyre. 

x