Një rosë filmohet duke folur – rasti i parë që kjo specie imiton njerëzit

11.09.2021 10:52

Një rosë filmohet duke folur – rasti i parë që kjo specie imiton njerëzit

Rosa e miskut australian u filmua duke thënë fjalët “ti budalla, gjakatar”, i cili është rasti i parë i regjistruar në të cilin kjo specie imiton fjalimin njerëzor.

Një mashkull i quajtur Ripper, i rritur nga njerëzit, u filmua duke imituar fjalimin gjatë një rituali miqësie të femrave, tregon studimi.

Autorët shpjegojnë se ai mund ta kishte mësuar këtë nga mbarështuesi i tij.Gjithashtu thuhet se Ripper imitoi tingullin e hapjes dhe mbylljes së derës.

Ekziston një numër i madh rosash dhe patash të edukuara, por nuk ka asnjë raport që tregon se ato janë të afta të imitojnë fjalimin njerëzor, tha autori i studimit Carel ten Kate, një studiues në Institutin e Biologjisë në Leiden, Holandë.

“Është jashtëzakonisht e rrallë të hasësh një specie që ka aftësinë të imitojë këto tinguj”, tha ai, duke shtuar se “Ajo që vumë re nuk ishte plotësisht identike me zërin e njeriut, por ishte shumë e ngjashme. Imitimi ishte mjaft i mirë”.

Tan Kate shpjegoi gjithashtu se ka disa lloje zogjsh që imitojnë tingujt më mirë se një rosë misku, por disa zogj këngëtarë dhe papagallë janë më keq në këtë.

x