Tarifat nuk do të hiqen për studentët që e përsërisin vitin

22.07.2021 11:46

Tarifat nuk do të hiqen për studentët që e përsërisin vitin

Që nga fillimi i vitit të ri akademik 2021/2022, pritet që studentët e universiteteve publike të lirohen nga pagesat.

Zëvendësministri i Arsimit, Dukagjin Pupovci, bëri të ditur për Radio Kosovën se është formuar grupi punues për rishikimin e udhëzimit administrativ të vitit 2014, që ka të bëjë me pagesat e studentëve, i cili tashmë po punon në draftin e udhëzimit të ri.

Sipas zëvendësministrit Pupovci, tarifat nuk do të hiqen për studentët që e përsërisin vitin dhe për studentët e doktoratës, pasi, siç tha shumica prej tyre janë të punësuar.

Studentja e vitit të dytë në Fakultetin Juridik, Jeta Fazliu, thotë se lirimi nga pagesat është një lehtësim shumë i madh për të, pasi ka edhe shpenzime të tjera.

Ndërsa, Rinor Qehaja, drejtor i Institutit “EdGuard”, tha për Radio Kosovën se lirimi nga pagesa është i mirëpritur, ndërsa theksoi se do të ishte mirë të përfshihen edhe ata të institucioneve private.

“Largimi nga pagesa e semestrit për studentët e universiteteve publike është në linjë me politikat sociale të partisë në pushtet që besoj është e mirëpritur nga cilido student. “EdGuard” avokon që ky lirim të përfshijë të gjithë studentët universitarë të të gjitha institucioneve përfshirë edhe ato private.”
Studentët e nivelit bachellor në universitetet publike paguajnë 25 euro për semestër, përveç vitit të parë të studimeve që është falas. Tarifat e tjera në të gjitha universitetet publike në Kosovë përfshijnë pagesën prej 150 eurosh për semestër në nivelin master dhe 500 euro për semestër në nivelin e doktoratës.

x