Efektet anësore të pazakonta të statinave – dhimbje në nofullën dhe gjoksin deri në lodhje ekstreme

22.06.2022 10:39

Efektet anësore të pazakonta të statinave – dhimbje në nofullën dhe gjoksin deri në lodhje ekstreme

Statinat janë një lloj ilaçi që përdoret për të ndihmuar në trajtimin e niveleve të larta të kolesterolit.

Kolesteroli është një lloj yndyre në gjak.

Nivelet e larta të yndyrës në gjak mund të çojnë në probleme serioze shëndetësore, siç janë sëmundjet e zemrës.

Ka një sërë mënyrash për të trajtuar kolesterolin e lartë, me dy nga metodat më të njohura që janë të hani një dietë të ekuilibruar dhe të keni mjaftueshëm aktivitet fizik. Megjithatë, nëse këto nuk janë efektive më vete, statinat mund të hyjnë në lojë.

Ashtu si barnat e tjera, ato mund të shkaktojnë efekte anësore me ashpërsi të ndryshme, me dhimbje në një numër pjesësh të trupit që raportohen tek disa përdorues të statinave. Një nga efektet anësore më të zakonshme të dhimbjes që mund të shkaktohet nga statinat përfshin dhimbjen e muskujve.

 “Dhimbja e muskujve që disa njerëz thonë se marrin me përdorimin e statinave janë zakonisht një siklet i përgjithësuar i muskujve, që zgjat më shumë se dy ditë”, shpjegon Heart UK. “Zakonisht është e gjitha dhe nuk prek vetëm një pjesë të trupit. Nuk është dhimbje kyçesh apo ngërç i lokalizuar”.

Ku e ndjeni dhimbjen e statinës?
Dhimbja muskulore e lidhur me statinat, nëse ndodh, zakonisht ndodh brenda muajve të parë pas fillimit të barit ose rritjes së dozës.

 “Ju mund të ndjeni një dhimbje të vazhdueshme ose dobësi në shpatullat, kofshët ose ijët tuaja”, thotë WebMD. Nëse jeni si shumica e njerëzve, do të ndikojë në të dyja anët e trupit tuaj në mënyrë të barabartë.

Sipas Healthline, efekte të tjera anësore dhe simptoma të dhimbjes mund të përfshijnë:

Dhimbje gjoksi;
Lodhje ekstreme;
Frymëmarrje e shkurtër;
Mpirje ose ftohtësi në ekstremitetet tuaja;
Dhimbje në qafë, nofull, pjesën e sipërme të barkut ose në shpinë. 

x