Mësoni se çka e shkakton shfaqjen e akneve në të 30-tat

05.01.2022 18:26

Mësoni se çka e shkakton shfaqjen e akneve në të 30-tat

Aknet janë një nga problemet më të zakonshme me të cilat përballen burrat dhe gratë. Nga hormonet dhe stresi deri te dieta dhe kujdesi joadekuat i flokëve, ato mund të ndodhin për shumë arsye. Megjithatë, shumë besojnë se aknet shfaqen vetëm gjatë viteve të adoleshencës, një fakt që nuk është aspak i vërtetë.

Njerëzit, veçanërisht gratë, edhe në të 30-at dhe 40-at e tyre gjithashtu mund të zhvillojnë akne. Sipas dermatologia Aanchal Panth, kjo mund të ndodhë për një sërë arsyesh.

“Ekziston një keqkuptim i zakonshëm që aknet shfaqen vetëm në vitet e adoleshencës. Po marrim gjithnjë e më shumë gra në të 30-at dhe 40-at e tyre duke u shfaqur puçrra për herë të parë. Nuk ka asnjë shkak të vetëm, por zakonisht është multifaktorial”, tha ajo.

Ajo renditi disa arsye që mund të shkaktojnë puçrra tek femrat e rritura.

Çekuilibër hormonal

Sipas dermatologut, një histori e detajuar e menstruacioneve është e një rëndësie të madhe. Pabarazitë hormonale te gratë mund të shkaktojnë puçrra fytyre edhe në të 30-at dhe 40-at e tyre.

Stresi

Është një fakt i njohur që stresi shfaqet në lëkurë në mënyra të ndryshme, një prej tyre janë edhe aknet.

Ekspozimi i tepërt në diell

Ekspozimi i tepërt ndaj diellit rezulton se shkakton gjithashtu shpërthime të reja aknesh. Kështu që vendosni gjithmonë krem kundër diellit!

Obeziteti dhe rritja e kolesterolit

Dieta luan një rol të madh në përcaktimin e shëndetit të lëkurës suaj. Rritja e kolesterolit dhe obeziteti është i lidhur me zhvillimin e akneve rezistente te të rriturit, sipas Dr. Panth.

Rritja e marrjes së sheqerit dhe qumështit

Sheqeri dhe qumështi rrisin faktorin e rritjes (IGF) të ngjashme me insulinën në trup. IGF stimulon gjëndrat të prodhojnë më shumë vaj, duke mundësuar kështu shfaqjen e akneve.

x