Mësoni se çka e shkakton shfaqjen e rrathëve të errët rreth syve

07.10.2021 17:55

Mësoni se çka e shkakton shfaqjen e rrathëve të errët rreth syve

Nga zakonet e parregullta të gjumit dhe rritja e kohës para ekranit te dieta dhe mënyra e jetesës, rrathët e errët mund të zhvillohen për shumë arsye. Ata e bëjnë menjëherë fytyrën tuaj të duket e lodhur. Por, nuk është kurrë vonë për t’i thënë lamtumirë këtyre mysafirëve të padëshiruar dhe gjithçka që duhet të bëni është të bëni disa ndryshime të thjeshta të jetesës.

Sidoqoftë, para se të filloni t’i trajtoni ato, duhet të dini për disa fakte më pak të njohura rreth rrathëve të errët.

Dermatologu indian, Madhuri Agarwal, kohët e fundit, ndau disa fakte të panjohura rreth qarqeve të errëta, të cilat do t’ju ndihmonin t’i trajtoni ato më mirë.

Këtu janë disa fakte të panjohura në lidhje me qarqet e errëta, të ndara nga dermatologu:

Alergjitë

Alergjitë mund të shkaktojnë rrathë të errët dhe kështu, nganjëherë quhen ‘shkëlqyes alergjikë’. Qarqet e errëta mund të tregojnë mosbalancim të veshkave, të tilla si nivelet e stresit të lartë dhe mungesa e gjumit.

Pirja e duhanit dhe alkoolit

Pirja e duhanit dhe alkoolit gjithashtu mund të çojnë në qarqe të errëta. Pirja e alkoolit mund të bëjë që enët e gjakut të zgjerohen nën sy, duke i bërë rrathët e errët të duken më të spikatura. Alkooli gjithashtu mund të ndikojë negativisht në gjumë, i cili gjithashtu përkeqëson shfaqjen e qarqeve të errëta.

Milia – cista të bardha 

Milia janë njollat ​​e vogla të bardha të forta rreth syve tuaj, që besohet se janë formuar për shkak të gjëndrave dhjamore të pazhvilluara ose të papjekura. Ato janë ciste të vogla të mbushura me keratinë. Këto ciste të vogla bllokohen nën lëkurë që mund të nxirren me një shtizë sterile nga një dermatolog.

Fërkimi i shpeshtë i syve

Rrathët e errët shfaqen shpesh nëse e keni zakon të fërkoni sytë shpesh. Lëkura rreth syve është shumë delikate. Fërkimi i vazhdueshëm i syve duket i padëmshëm, por thyen enët e imëta të gjakut nën sy dhe shkakton depozitimin e hemosiderinës duke çuar kështu në pigmentim. Andaj është e rëndësishme të shmangni këtë zakon.

x