Nga vaksinat dhe modifikimi i gjeneve te trajtimi i malaries – inovacionet më të rëndësishme mjekësore gjatë vitit 2021

02.01.2022 19:51

Nga vaksinat dhe modifikimi i gjeneve te trajtimi i malaries – inovacionet më të rëndësishme mjekësore gjatë vitit 2021

Viti 2021 ka qenë vit me plot tregime rreth shëndetit publik dhe kujdesit shëndetësor.

Në mars të vitit 2022, do të bëhen dy vite të plota me pandeminë COVID-19, e cila ka riorientuar mënyrën se si i qasemi jetës sonë dhe botës përreth nesh, si dhe marrëdhëniet tona me kujdesin shëndetësor.

Me pandeminë ende prezente, viti i kaluar ishte gjithashtu ai që shënoi një sërë risish shëndetësore – të mëdha dhe të vogla – duke përfshirë aplikimin e teknologjisë së redaktimit të gjeneve CRISPR, miratimin nga Organizata Botërore e Shëndetësisë për vaksinën e parë të malaries dhe qasje të reja në kardiologji.

Ekspertët tregojnë për një sërë disiplinash mjekësore, shëndetin publik dhe flasin rreth asaj se cilat ishin disa nga risitë përcaktuese, në aspektin shëndetësor gjatë vitit 2021. Jo vetëm që të gjithë hedhin në qendër të vëmendjes një vit inovacioni, por gjithashtu tregojnë se çfarë mund të presim më shumë në të ardhmen.

Rritja e vaksinave të mRNA
Një retrospektivë mbi ndikimin madhor që ka bërë në shoqëri inovacioni shëndetësor nuk mund të bëhet pa prekur vaksinat mRNA. Disa nga vaksinat e anti-COVID që po shpërndahen aktualisht (Pfizer-BioNTech dhe Moderna), janë zhvilluar si rezultat i një procesi të modifikimit të gjeneve që modifikon ARN-në (mRNA) për të shkaktuar një përgjigje imune në trup.

Lior Brimberg, një asistent profesor në Institutin e Mjekësisë Molekulare në Institutin Feinstein për Kërkime Mjekësore në Manhasset, New York, tha për Healthline se “vaksinat e bazuara në mRNA që u jepen miliona njerëzve për të luftuar coronavirusin kanë ndryshuar tregimin, jo vetëm për trajtimin e pandemisë COVID-19, por edhe për viruset e ardhshme”.

Në fakt, ka prova të vazhdueshme për të vlerësuar efikasitetin e vaksinave të mundshme kundër gripit dhe HIV të bazuara në mRNA. “Kjo teknologji do të lejojë zhvillimin e shpejtë dhe më efikas të vaksinave kundër viruseve të reja dhe aktuale”, shtoi Brimberg.

Eric H. Chang, një tjetër profesor asistent në Mjekësinë Bioelektronike në Institutin Feinstein për Kërkime Mjekësore, u bëri jehonë këtyre pikave. Ai tha për Healthline se ndërsa teknologjia e vaksinës mRNA mund të dukej si një titull i vitit 2020, por “rritja e prodhimit të vaksinave dhe mundësia për modifikime specifike të varianteve është vërtet unike”.

Chang shtoi se zhvillimi i “testeve të shpejta të COVID-19 në shtëpi” më efektive që kanë “saktësi shumë të lartë” janë një pikë kthese në luftën e vazhdueshme kundër pandemisë. “Ato i mundësojnë qytetarit të zakonshëm të dijë shpejt nëse janë pozitivë dhe të ndryshojnë sjelljen e tyre pa pasur nevojë të shkojnë në një klinikë apo laborator”, tha Chang.

x