Një lloj i ri qelize i zbuluar në zemër, mund të ndikojë në punën e këtij organi

25.11.2021 20:28

Një lloj i ri qelize i zbuluar në zemër, mund të ndikojë në punën e këtij organi

Është identifikuar një lloj i ri qelize në zemër që lidhet me rregullimin e rrahjeve të zemrës dhe zbulimi premton të përmirësojë të kuptuarit e defekteve dhe sëmundjeve kardiovaskulare, pasi këto qeliza të studiohen më në detaje

Qelizat e reja i përkasin llojit të qelizave gliale, domethënë qelizat që mbështesin qelizat nervore, si astrocitet në sistemin nervor qendror, ose trurin dhe palcën kurrizore. Të quajtura nexus glial, ato ndodhen në traktin dalës të zemrës, vendi ku ndodhen shumë defekte të lindura të zemrës.

Një lloj i ri qelize u gjet për herë të parë te zebrat, përpara se të konfirmohej në zemrat e minjve dhe njerëzve. Eksperimentet në zebra zbuluan se kur hiqeshin qelizat, rrahjet e zemrës rriteshin dhe kur redaktimi gjenetik bllokoi zhvillimin e glia, rrahjet e zemrës u bënë të parregullta.

“Ne nuk e dimë plotësisht funksionin e këtyre qelizave, por koncepti që nëse i heqim ato, rrahjet e zemrës rriten, mund të lidhet me disa raste të sëmundjes,” tha biologu Cody Smith nga Universiteti i Notre Dame në Indiana.

“Unë mendoj se këto qeliza gliale mund të luajnë një rol të rëndësishëm në rregullimin e funksionit të zemrës. Ky është një shembull tjetër se si studimi i neurobiologjisë bazë mund të çojë në një kuptim të shumë çrregullimeve të ndryshme.

Gjetja e qelizave nexus glia kërkonte shumë punë detektive. Më parë mendohej se glia në formë ylli si astrocitet mund të gjendeshin vetëm në tru dhe palcën kurrizore, megjithëse “proceset e ngjashme me glia” tashmë janë vërejtur në zemër.

Qelizat në formë ylli janë të rëndësishme për sistemin nervor qendror, sepse ato ndihmojnë në ruajtjen e mjedisit qelizor për neuronet dhe ofrojnë mbështetje dhe lëndë ushqyese për ta. Prandaj, duket se ato mund të gjenden në sistemin nervor periferik, përfunduan studiuesit.

Lloje të ndryshme të qelizave gliale me vetitë e qelizave në formë ylli janë gjetur në organe të tjera, duke përfshirë pankreasin dhe mushkëritë, por funksioni i tyre ende nuk është kuptuar mirë. Kjo është ajo që ekipi shkencor, në kërkim të qelizave të reja, solli në zemër.

“Mendova se nëse mund të gjenim një pjesë të re qelizore të enigmës kardiovaskulare, kjo mund të ishte baza për punën e ardhshme”, thotë biologia Nina Kikel-Coury nga Universiteti i Notre Dame.

Natyrisht, një kombinim i teknikave shkencore, duke përfshirë imazhin me kalim kohe dhe sekuenca me një qelizë të vetme, ka zbuluar praninë e nexus glia në zebër, miun dhe qelizat e indeve njerëzore, të cilat duket se mbështesin funksionin dhe rregullimin e zemrës.

Meqenëse sapo janë zbuluar këto qeliza do të duhet më shumë kohë për të mësuar rreth roleve dhe funksioneve të tyre, por ato potencialisht mund të lidhen me një sërë kushtesh shëndetësore, duke përfshirë diçka të quajtur disautonomi, të shkaktuar nga keqfunksionimet në sistemin nervor autonom. truri përdor për të kontrolluar proceset fiziologjike të pavullnetshme si ritmi i zemrës dhe frymëmarrja.

x