Përse ndodh kollitja gjatë natës ose pas një vakti? Mësoni gjithçka rreth GERB-it, një shkak më pak i njohur i kollës

08.09.2021 17:06

Përse ndodh kollitja gjatë natës ose pas një vakti? Mësoni gjithçka rreth GERB-it, një shkak më pak i njohur i kollës

Kollitja e thatë e zgjatur mund të fshehë një problem të zakonshëm në bazën e saj

Sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERB), ndonjëherë është i vështirë të diagnostikohet te njerëzit me kollë kronike, nëse nuk kanë urth.

GERB-i është një gjendje e shpeshtë patologjike që mund të përkufizohet si dëmtim kronik i mukozës së pjesës së poshtme të ezofagut të shkaktuar nga kthimi patologjik i përmbajtjes agresive të stomakut në ezofag, ndonjëherë edhe në gojë ose në rrugët e frymëmarrjes, e ndjekur nga urthi, ënjtja dhe dhimbja në shpretkë si simptomat kryesore.

Përveç simptomave të përshkruara, më pak të shpeshta, por sigurisht të pranishme dhe vështirësi në gëlltitje dhe kollë.

Kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse keni dhimbje në gjoks, veçanërisht nëse keni edhe gulçim, ose dhimbje nofullash e krahu.

Shumica e njerëzve mund të menaxhojnë me ndryshime në stilin e jetës dhe ilaçe pa recetë. Por disa njerëz me GERD mund të kenë nevojë për ilaçe madje edhe kirurgji për të lehtësuar simptomat.

“Në përgjithësi, kollitja është mënyra e trupit për të pastruar rrugët e frymëmarrjes dhe “zakonisht shkaktohet nga një ngacmues në fyt ose në rrugët e poshtme të frymëmarrjes”, shpjegon Youngnan Jenny Cho, asistente profesore e otolaringologjisë.

“Fyti juaj mbyllet për një çast dhe presioni i ajrit grumbullohet në gjoks. Pastaj, ndërsa laringu hapet, një shpërthim ajri fluturon jashtë, duke mbajtur çdo mukus ose irritues me vete. Besojeni ose jo, një kollë e fortë mund të krijojë një erë 70 mph”.

Por nëse, kollitja ndodh për çdo herë që ju hani, kjo mund të jetë për shkak të refluksit të stomakut. Ky refluks irriton faringun dhe laringun.

x