Pija për uljen e kolesterolit që rrit ‘dukshëm’ jetëgjatësinë

22.11.2021 17:01

Pija për uljen e kolesterolit që rrit ‘dukshëm’ jetëgjatësinë

Studiuesit po bëjnë përparime në kërkimin e jetëgjatësisë, me shumë nga përpjekjet e tyre që bëjnë studimin e cilësive të frutave dhe perimeve.

Ekzistojnë prova të shumta që mbështesin konsumin e disa frutave për jetëgjatësi, për shkak të efekteve të tyre të forta antioksiduese.

Lëngu i boronicës së kuqe ka demonstruar efekte të rëndësishme që zgjasin jetën në një varg studimesh. Pija gjithashtu mund të ulë ndjeshëm kolesterolin e lartë.

Cilësitë e bimëve i atribuohen kryesisht përmbajtjes së tyre flavonoid – një antioksidant i fortë që ul inflamacionin, duke shmangur kështu sëmundjet.

Boronica është një shembull i mirë i bimëve që ofrojnë efekte të forta pro jetëgjatësisë, për shkak të përqendrimit të lartë të polifenoleve dhe flavonoideve.

Sipas disa studiuesve, vetitë antioksidante të boronicës së kuqe rrisin nivelet e qelizave gama delta T, të cilat janë të përfshira në përgjigjen imune, si dhe në citokinat që luftojnë viruset.

Në një studim, të botuar në revistën “Experimental Gerontology”, studiuesit zbuluan se plotësimi i boronicës së kuqe “në mënyrë të konsiderueshme” zgjati jetëgjatësinë e mizave të frutave.

x