Pse ndikon stërvitja në palestër në procesin e gjumit?

14.10.2021 16:31

Pse ndikon stërvitja në palestër në procesin e gjumit?

Hulumtimet e reja tregojnë se ushtrimet me intensitet të lartë më pak se 2 orë para gjumit mund të kenë një ndikim negativ në gjumë.

Ushtrimi herët në mbrëmje çon në cilësi më të mirë të gjumit.

Por stërvitja me intensitet të lartë gjithashtu shkakton ndryshime fiziologjike që mund të vonojnë përgjumjen.

Ushtrimet me intensitet të moderuar shpesh rekomandohen si një mënyrë për t’ju ndihmuar të flini më mirë, me ushtrime me intensitet të lartë që dekurajohen.

Sidoqoftë, ka shumë gjëra që nuk dimë për ndërveprimin midis stërvitjes dhe cilësisë së gjumit.

Për të mësuar më shumë rreth lidhjes, studiuesit në Universitetin Concordia kryen një analizë të të dhënave nga studimet e mëparshme që kanë të bëjnë me efektin e ushtrimeve me intensitet të lartë në gjumë.

Në përgjithësi, studiuesit zbuluan se stërvitja e përfunduar 2 ose më shumë orë para gjumit ndihmoi cilësinë e gjumit. Pjesëmarrësit ranë në gjumë më shpejt dhe fjetën më gjatë.

Ushtrimet që ndodhën më afër kohës së gjumit, megjithatë, kishin një ndikim negativ, duke bërë që njerëzit të merrnin më shumë kohë për të fjetur dhe për të fjetur për një kohë më të shkurtër.

Koha e ushtrimit ndikon në cilësinë e gjumit

Për të kryer studimin, ekipi bëri një rishikim të literaturës që merret me këtë temë në gjashtë baza të mëdha shkencore.

Ata ishin në gjendje të identifikonin një total prej 15 gjykimesh që përfshinin 194 persona.

Pjesëmarrësit ishin të ulur ose të aftë fizikisht me gjumë të mirë midis moshës 18 dhe 50 vjeç.

Çdo studim përdorte ose masa objektive, si polisomnografia ose aktigrafia, ose gjykimin subjektiv të pjesëmarrësve për të vlerësuar sesi ushtrimet me intensitet të lartë kishin ndikuar në gjumin e njerëzve.

Ekipi më pas kreu një analizë të të dhënave që kishin mbledhur.

Një nga gjetjet e spikatura të analizës së tyre ishte sesi koha e ushtrimit ndikoi në gjumë.

Kur stërvitja përfundoi të paktën 2 orë para gjumit, njerëzit ranë në gjumë më shpejt dhe fjetën për më gjatë. Kjo ishte veçanërisht e vërtetë për individët më të ulur.

Sidoqoftë, nëse stërvitja përfundon më pak se 2 orë para gjumit, ndodh e kundërta. Njerëzve iu desh më shumë kohë për të fjetur dhe nuk flinin aq gjatë.

Hulumtuesit më tej zbuluan se stërvitja e kryer midis 30 dhe 60 minutave kohë gjithashtu përmirësoi fillimin dhe kohëzgjatjen e gjumit.

Ushtrimet e çiklizmit ishin më të dobishme për të ndihmuar njerëzit të bien në gjumë dhe të flenë thellë, sipas ekipit.

x