Shenjat tipike që paralajmërojnë sulmin në zemër

27.05.2021 20:24

Shenjat tipike që paralajmërojnë sulmin në zemër

Frika juaj më e keqe është realizuar: një dhimbje në gjoks. “Ky është i madhi”, mendoni ju, “një sulm në zemër, fundi im”. Shtrëngoni gjoksin tuaj të majtë dhe prisni që ajo të kalojë.

Por cila ishte ajo ndjenjë e çuditshme? Dhe si mund ta dalloni nëse mund të jetë një sulm në zemër, kështu që jeni më të përgatitur herën tjetër.

Shenjat se mund të keni një sulm në zemër
Jo të gjitha sulmet në zemër shfaqen me dhimbje gjoksi. Anasjelltas, jo të gjitha dhimbjet e gjoksit janë simptoma të një sulmi në zemër.

Nëse ndjeni:

Presion ose shtrëngim në qendër të gjoksit tuaj, ose në nofullën, qafën, krahët, shpinën ose stomakun tuaj – veçanërisht nëse shoqërohet me:
Një ndjenjë për fundin e botës
Të përziera
Lodhje
Marramendje
Në këto raste shkoni në spital sa më shpejt të jetë e mundur. Mund të jetë një sulm në zemër.

Sa zgjat një atak në zemër?
Dhimbja e sulmit në zemër shpesh zgjat pesë minuta ose më shumë (deri në gjysmë ore ose, rrallë, dy orë). Nëse mendoni se mund të keni një sulm në zemër, marrja e masave të menjëhershme mund të shpëtojë jetën tuaj. Kështu që është thelbësore të merrni trajtim urgjent sa më shpejt të jetë e mundur.

A është një sulm në zemër apo diçka tjetër?
Sidoqoftë, llojet e tjera të dhimbjeve të gjoksit, veçanërisht nëse dhimbja është më e lehtë dhe e shpejtë, mund të vijnë nga diçka jashtë shqetësimit kardiovaskular. Dhimbja e lidhur me zemrën ka tendencë të përkeqësohet me ushtrimet fizike. Dhimbjet e mprehta të gjoksit që përmirësohen me aktivitetin fizik ka më shumë të ngjarë të shkaktohen nga diçka tjetër, si refluksi i acidit.

x