Si ta kontrollosh vetë gjoksin para pasqyrës për simptomat e kancerit

08.06.2021 16:25

Si ta kontrollosh vetë gjoksin para pasqyrës për simptomat e kancerit

Gjinjtë tuaj mund të ndjehen të ndryshëm në periudha të ndryshme të muajit për shkak të ciklit tuaj menstrual. Në mënyrë të ngjashme, pas menopauzës, gjinjtë e disa grave mund të ndjehen më të butë dhe më pak të fortë.

 
Para se të filloni të mendoni për shenjat dhe simptomat e kancerit të gjirit, është e rëndësishme të njihni gjoksin tuaj dhe si duket apo ndjehet ai zakonisht, shkruan Independent.

Në këtë mënyrë, mund të vëreni çdo ndryshim dhe ta raportoni shpejt te doktori, transmeton lajmi.net.

Gjinjtë e çdo gruaje janë të ndryshëm në madhësi, formë dhe konsistencë, dhe është normale që njëri gji të jetë më i madh se tjetri.

Gjinjtë tuaj mund të ndjehen të ndryshëm në periudha të ndryshme të muajit për shkak të ciklit tuaj menstrual. Në mënyrë të ngjashme, pas menopauzës, gjinjtë e disa grave mund të ndjehen më të butë dhe më pak të fortë.

Si ta ekzaminoj gjoksin tim?
Kur bëhet fjalë për të kontrolluar gjinjtë tuaj për ndonjë gjë të pazakontë, mund të jetë e dobishme të qëndroni para një pasqyre.

Së pari, ekzaminoni gjinjtë tuaj për çdo ndryshim vizual dhe shikoni me krahët e ulur dhe të ngritur.

Pastaj, ju duhet të vazhdoni të ndjeni secilin gji, duke kontrolluar kudo që ka inde, duke përfshirë pjesën nën sqetull dhe deri te klavikula.

Çfarë duhet të kërkoj?
Përveç gjetjes së një gunge të dukshme, kanceri i gjirit mund të ketë një numër simptomash të ndryshme që mund t’i shihni si më poshtë:

një ndryshim në madhësi ose formën e gjirit tuaj
një ndryshim në pamjen ose ndjenjën e lëkurës tuaj, siç është puçrra ose zbehja
një zonë e re trashësie ose gunge në njërin gji ose në sqetull, që është e ndryshme nga e njëjta zonë në anën tjetër
shkarkesë nga thithka që nuk është qumësht
gjakderdhje nga thithka juaj
një zonë e lagësht dhe e kuqe në thithkën tuaj që nuk shërohet lehtë
çdo ndryshim në pozicionin e thithkave, një skuqje në ose rreth thithkës tuaj
çdo shqetësim ose dhimbje në një gji, veçanërisht nëse është një dhimbje e re dhe nuk largohet (megjithëse dhimbja është vetëm një simptomë e kancerit të gjirit në raste të rralla).

x