Simptoma e COVID-19 që po haset më shpesh te të vaksinuarit e infektuar

06.09.2021 11:46

Simptoma e COVID-19 që po haset më shpesh te të vaksinuarit e infektuar

Rritja e rasteve dhe vdekjeve nuk do të thotë që vaksinat nuk po kanë efektin e tyre të synuar.

Hulumtimi i ri i publikuar në aplikacionin ZOE COVID Study, i cili analizon njohuri nga miliona kontribues, tregon se të kesh dy ose më shumë doza të një vaksine anti-COVID jo vetëm që zvogëlon ndjeshëm rrezikun e një personi për t’u infektuar me COVID-19, por gjithashtu është gjetur se zvogëlon ashpërsinë e infeksionit nëse dikush infektohet.

Sidoqoftë, COVID-19 ende mund të infektojë ata që janë plotësisht të vaksinuar. Për më tepër, është ende e mundur të përjetoni gamën e simptomave të lidhura me COVID-19 nëse jeni të vaksinuar plotësisht.

Hulumtimi i kryer nga ekipi prapa aplikacionit tregon se simptomat më të zakonshme janë të ngjashme me të rriturit e pa vaksinuar.

Për shembull, anosmia (humbje e aromës), kollë, ethe, dhimbje koke dhe lodhje. Sidoqoftë, të gjitha këto simptoma ishin më të buta dhe më rrallë të raportuara nga njerëzit që ishin vaksinuar dhe kishin për gjysmë më pak gjasa të shfaqnin simptoma të shumëfishta në javën e parë të sëmundjes.

“Teshtitja ishte simptoma e vetme që u raportua më shpesh te njerëzit e vaksinuar dhe të infektuar me COVID-19”, shkroi ekipi kërkimor.

Ndërsa ekziston ende rreziku i kontraktimit të COVID-19 pas vaksinimit të dyfishtë, ka ulje të qarta të rrezikut për t’u dërguar në spital, për të pasur simptoma vërtet të këqija ose për të vuajtur nga simptoma të gjata, shtuan ata.

Provat janë inkurajuese. Hulumtimi i botuar në Lancet Infectious Diseases ka gjetur se të rriturit që kanë marrë dy doza të vaksinës anti-COVID në fakt kanë 47 për qind më pak të ngjarë të kenë pasoja afatgjata nëse infektohen me coronavirus. 

x