Studimi: Doza përforcuese e vaksinës anti-COVID jep pesë herë më shumë mbrojtje se injektimi i dytë dhe zgjat më shumë

23.11.2021 21:21

Studimi: Doza përforcuese e vaksinës anti-COVID jep pesë herë më shumë mbrojtje se injektimi i dytë dhe zgjat më shumë

Doza e tretë e vaksinës anti-COVID jep pesë herë më shumë mbrojtje se doza e dytë, ka zbuluar një studim i ri.

Ekspertët gjithashtu mendojnë se injeksioni përforcues zgjat më shumë se mbrojtja origjinale me dy doza.

Kjo vjen pasi studiuesit shikuan përgjigjet e vaksinave para dhe pas përforcuesve në 33 të rritur të shëndetshëm të moshës së mesme, shkruan The Sun.

Ata të gjithë kishin marrë vaksinat e tyre të dyta mesatarisht rreth nëntë muaj më parë. Para se të merrnin vaksinat përforcuese, nivelet e tyre të antitrupave kishin rënë pothuajse dhjetëfish.

Por nga gjashtë deri në dhjetë ditë pas marrjes së dozës shtesë, nivelet e antitrupave u rritën 25 herë dhe u bën pesë herë më të larta se pas dy dozave.

Të dhënat e reja javën e kaluar erdhën nga studimi i parë i botës reale mbi efektivitetin e vaksinave përforcuese nga Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar treguan se sa e rëndësishme është doza përforcues.

Hulumtimi zbuloi se vaksinat shtesë rritin mbrojtjen deri në mbi 90 për qind kundër COVID-19 simptomatik te të rriturit mbi 50 vjeç.

Ai tregoi gjithashtu dy javë pas marrjes së një doze përforcuese, mbrojtja kundër infeksionit simptomatik te të rriturit e moshës 50 vjeç e lart ishte 93,1 për qind në ata me Oxford/AstraZeneca si vaksinë kryesore dhe 94,0 për qind për Pfizer.

x