Trupi lufton me sheqer të lartë për një kohë të gjatë: Gjithçka mund të shihet në sy dhe këmbë – reagoni derisa të mos bëhet tepër vonë!

14.07.2021 22:19

Trupi lufton me sheqer të lartë për një kohë të gjatë: Gjithçka mund të shihet në sy dhe këmbë – reagoni derisa të mos bëhet tepër vonë!

Problemi është se shumica shpesh as nuk e dinë se e kanë këtë problem, kështu që ata nuk reagojnë në kohë, domethënë vetëm kur funksioni i pankreasit dëmtohet seriozisht dhe sëmundja zhvillohet

Endokrinologia britanike, Dr. Effie Kara, nga spitali “Princess Grace” vuri në dukje simptomat më pak të njohura të sheqerit në gjak, të cilat manifestohen në sy dhe këmbë.

Simptomat e dukshme në këmbë

Sipas Dr. Effie Kara, kur gjaku është “i ëmbël”, qarkullimi normal i trupit është i dëmtuar dhe enët e gjakut periferike, të cilat janë gjithashtu më të gjatat, janë të parat që goditen.

Funksioni i tyre i dobët, domethënë furnizimi i pamjaftueshëm i gjakut, vërehet kryesisht në këmbë dhe shputa. Atëherë ndodh zhvillimi i së ashtuquajturës neuropati periferike, d.m.th. dëmtimi i nervave të ekstremiteteve, ndërsa këto janë simptomat që ndodhin në atë rast:

▪ mpirja e gishtave të këmbëve,
▪ ndjesi therjeje në gishtërinj,
▪ ndjenja e “djegies” në këmbë,
▪ ndjesi therjeje me dhimbje ose dhimbje të mprehtë në këmbë, shputa,
▪ dëmtime të lehta, të tilla si fshikëza ose mavijosje, bëhen më të komplikuara dhe krijojnë problem më serioz.

Njerëzit të cilët kanë sheqer të lartë në gjak për një kohë të gjatë mund të humbin ndjeshmërinë në këmbë, nga majat e gishtërinjve te thembrat”, thotë Dr. Kara.

Simptomat e dukshme në sy

Një pasojë tjetër e sheqerit në gjak në mënyrë kronike të ngritur është një ndryshim anormal në shëndetin e syve, thekson Dr. Kara.

Para së gjithash, preken enët e vogla të gjakut, dhe bashkë me to edhe retina, një pjesë e pjesës së pasme të syrit që është e ndjeshme ndaj dritës.

Ngritja e sheqerit në gjak mund të shkaktojë shikim të turbullt, por kur niveli i sheqerit normalizohet, ai përmirësohet përsëri.

x