Vitamina D nuk mbron nga COVID-19, zbulon studimi

02.06.2021 22:56

Vitamina D nuk mbron nga COVID-19, zbulon studimi

Në fillim të pandemisë, studimi i vëzhgimit sugjeroi që vitamina D parandalon njerëzit të prekeshin nga COVID-19 ose të vdisnin prej saj. Por studiuesit nga Universiteti McGill në Quebec, Kanada, thonë se nuk kishte asnjë ndryshim në nivelet e vitaminës D midis njerëzve që bënë dhe nuk kontraktuan virusin.

 
Për më tepër, midis pacientëve që u sëmurën, pacientët me nivele të vitaminës D nuk kishin më pak të ngjarë të kishin një periudhë të rëndë të sëmundjes ose të shtroheshin në spital me sëmundjen.

Një studim i shkurtit 2021 nga Universiteti i Barcelonës zbuloi se Vitamina D zvogëlon vdekjet nga koronavirusi me 60 për qind. Një studim i marsit 2021 zbuloi se ‘vitamina e diellit’ ul rrezikun e kontraktimit të COVID-19 me shtatë për qind.

Por disa ekspertë të shëndetit thonë se ende nuk ka prova të mjaftueshme ‘që marrja e lëndës ushqyese që rrit imunitetin mund të parandalojë ose trajtojë COVID-19.

“Shumica e studimeve të vitaminës D janë shumë të vështira për t’u interpretuar pasi nuk mund të përshtaten për faktorët e njohur të rrezikut për COVID-19 të rëndë si mosha më e vjetër dhe që kanë sëmundje kronike, të cilat janë gjithashtu parashikues të vitaminës D të ulët”, tha bashkautori i studimit Guillaume Butler-Laporte pranë Universitetit McGil.

 
Për studimin e ri, botuar në revistën “PLOS Medicine”, ekipi shqyrtoi variante gjenetike të lidhura fuqimisht me rritjen e niveleve të vitaminës D.

Pjesëmarrësit ishin 4.134 individë të diagnostikuar me COVID-19, dhe 1.284.876 pa COVID-19, nga 11 vende.

Studiuesit përdorën një proces të njohur si randomizimi Mendelian, i cili shikon ndryshimin në gjenet specifike – në këtë rast, të lidhur me nivele të larta të vitaminës D – dhe ekzaminon efektin e saj në një sëmundje – në këtë rast, koronavirusin.

Ekipi donte të shihte nëse kishte një predispozitë gjenetike për nivele më të larta të vitaminës D ishte e lidhur me rezultate më pak të rënda në njerëzit që morën virusin.

Studiuesit nuk gjetën prova që lidhin nivele të larta të vitaminës D dhe një rrezik më të ulët të kontraktimit të COVID-19.

x