General Motors do të prodhojë një rover hënor për NASA-n

28.05.2021 18:56

General Motors do të prodhojë një rover hënor për NASA-n

General Motors po bashkëpunon me Lockheed Martin në procesin e zhvillimit të gjeneratorit të ardhshëm hënor.

Në 2018, Tesla nisi Roadsterin e saj dhe u bë vetura e parë e prodhimit në hapësirë. Sidoqoftë, General Motors (GM), i cili kishte një kontribut të rëndësishëm në zhvillimin e Lunar Rover në misionin Apollo 15 në 1971, ishte në të vërtetë i pari automjeti i të cilit u përdor në hapësirë.

Tani GM po punon me Lockheed Martin për të zhvilluar brezin e ardhshëm të roverit hënor që do të quhet Lunar Terrain Vehicle (LTV).

 

Lockheed Martin ka një histori pesëdhjetë vjeçare të punës me agjencinë hapësinore amerikane, NASA kur bëhet fjalë për zhvillimin e anijeve kozmike të drejtuara si dhe anijeve robotike. Nga ana tjetër, GM do të ofrojë ekspertizën e saj në teknologjinë e sistemit të baterive dhe shtytjes, ku do të përdorë teknologji autonome për të mundësuar operacione më të sigurta dhe më efikase në Hënë.

Rrobat e mëparshëm hënorë të Apollo kanë udhëtuar vetëm 7.6 kilometra nga vendi i uljes dhe këtë herë GM dhe Lockheed Martin duan të kalojnë një distancë më të madhe dhe të arrijnë në gjysmën jugore të Hënës, ku është e ftohtë dhe e errët dhe terreni është shumë më i vështirë. Ky do të jetë hulumtimi i parë i këtij lloji.

Sistemet autonome dhe vetë-drejtuese të GM do të përdoren për të ulur njerëzit në hënë, si dhe për të transportuar një larmi ngarkesash.

x