​Gjermania fik antenat e fundit 3G

29.12.2021 18:46

​Gjermania fik antenat e fundit 3G

Në Gjermani po fiken antenat e fundit për teknologjinë celulare 3G, pasi edhe operatori i fundit O2 njoftoi se po mbyll 300 antenat e mbetura.

 
O2 dëshiron të përdorë frekuencat e lëshuara për të përmirësuar standardet 4G.

Operatorët e tjerë Vodafone dhe Deutsche Telekom fikën standardin e vjetruar 3G këtë verë dhe O2 vendosi ta mbyllë gradualisht atë.

“Teknologjia 3G është e vjetruar, prandaj ne do ta mbyllim atë deri në fund të vitit,” tha Markus Haas, një zëdhënës i Telefonika në Gjermani, e cila zotëron O2.

Ajo që është e vjetruar sot dy dekada më parë është trajtuar si një teknologji inovative, e cila ka hapur shumë mundësi.

Shteti fitoi rreth 50 miliardë euro në një tender për licencat 3G në vitin 2000.

Sipas operatorit, këto ishin shumë para, gjë që bëri që sektori të kishte mungesë fondesh për zgjerimin e rrjetit dhe për shumë vite përdoruesit e celularëve u përballën me “vrima” në rrjet.

Ndërkohë, kjo është zgjidhur dhe nuk ka më vrima në të cilat nuk ka pritje.

Kaosi dhe zemërimi i përdoruesve që pritej për shkak të mbylljes së 3G mungonte, pasi shumica e telefonave të ri sigurisht përdorin teknologjinë 4G.

Pajisjet e vjetra do të jenë ende në gjendje të funksionojnë, por përmes një rrjeti të standardeve 2G, të cilat operatorët i ruajnë ende.

Operatorët gjermanë tashmë po punojnë shumë për të përhapur standardin e ri 5G në të gjithë vendin, i cili do të zëvendësojë 4G-në aktuale brenda disa vitesh.

x