Tajvani zbulon “kostumin ekzoskeletor” që i bën ushtarët më të fortë në fushën e betejës

27.10.2021 23:22

Tajvani zbulon “kostumin ekzoskeletor” që i bën ushtarët më të fortë në fushën e betejës

Ushtria e Tajvanit ka zbuluar një kostum “ekzoskelet” me energji që ushtarët mund ta përdorin një ditë në kohë lufte ose gjatë misioneve humanitare.

Termi “ekzoskelet” i referohet një skeleti të jashtëm që mbështet ose mbron trupin nga jashtë, në vend të një skeleti të brendshëm siç kanë njerëzit.

Kërkimet për “ekzoskeletet” me energji kanë vazhduar për dekada, pasi ato mund t’i ndihmojnë njerëzit të ngrenë objekte të rënda ose të lëvizin në terrene të ashpër.

Përdorimet e tyre janë studiuar në kontekstin e aplikimeve ushtarake, civile dhe shëndetësore.

Të martën, Ministria e Mbrojtjes Kombëtare e Tajvanit mbajti një konferencë shtypi në të cilën një “ekzoskelet”, i mundësuar nga një bateri litium, u demonstrua nga Instituti Kombëtar i Shkencës dhe Teknologjisë Chung-Shan (NCIST), sipas Taiwan News.

Kostumi funksionon duke rritur efikasitetin e trupit të njeriut dhe duke reduktuar ngarkesat që vendosen në nyjet e gjymtyrëve të poshtme të ushtarëve duke mbështetur gjunjët.

 
Aktualisht, “ekzoskeleti” i lejon përdoruesit të lëvizin me shpejtësi deri në 3.7 milje në orë dhe peshon nën 10 kilogramë.

x