6 gjëra që duhet t’i dini në lidhje me lubrifikantin dhe marrëdhëniet seksuale

13.10.2021 09:02

6 gjëra që duhet t’i dini në lidhje me lubrifikantin dhe marrëdhëniet seksuale

Sjellja e lubrifikantit në dhomën e gjumit mund të çojë në seks më të nxehtë dhe më të këndshëm. Këtu janë disa gjëra që duhen marrë parasysh para se ta provoni.

 
Jeni kurioz për përdorimin e një lubrifikanti, por nuk jeni të sigurt nëse është e përshtatshme për ju? Sipas një studimi të botuar në vitin 2011 në Gazetën e Mjekësisë Seksuale, gratë që përdorin lubrifikantë gjatë aktivitetit seksual përjetojnë më shumë kënaqësi dhe kënaqësi sesa ato që nuk përdorin. Lubrifikantët me bazë uji u shoqëruan me më pak simptoma të pakëndshme gjenitale.

“Lubrifikantët mund të rrisin kënaqësinë seksuale duke zvogëluar fërkimin dhe acarimin,” thotë Matthew Wosnitzer, MD, një kirurg urolog i certifikuar në Qendrën për Shëndetin dhe Riprodhimin e Meshkujve në Fairfield, Connecticut.

Gati për të provuar një? Këtu janë gjashtë gjëra që duhen marrë parasysh para se të jeni të zënë me një lubrifikant.

1. Përdorimi i lubrifikantit për seks mund të ndaloj dhimbjen 

Nëse seksi është shpesh i dhimbshëm ose i pakëndshëm për ju, përdorimi i një lubrifikanti mund t’i ndihmojë gjërat t’i bëni më të këndshme. Disa lubrifikantë përmbajnë lidokainë dhe benzokainë – anestetikë që ndihmojnë në uljen e dhimbjeve, thotë Rachel Needle, PsyD, një psikologe klinike e licencuar dhe terapiste seksi e certifikuar në West Palm Beach, Florida.

Por për shkak se këta përbërës mund të mpijnë lëkurën dhe të ulin perceptimin e dhimbjes, është e rëndësishme të përdorni vetëm sasinë e rekomanduar dhe të ndaloni përdorimin e saj nëse seksi akoma dhemb. “Dhimbja mund të jetë një tregues i shqyerjes dhe kjo mund të çojë në një rritje të rrezikut të IST,” thotë Dr. Needle.

2. Lubrifikantët që përmbajnë sheqer mund të jenë irrituese

“Disa përbërës në lubrifikantë mund të jenë të dëmshëm për gratë,” thotë Hilda Hutcherson, MD, një profesoreshë e obstetrikës dhe gjinekologjisë në Qendrën Mjekësore të Universitetit Columbia dhe një dekan i lartë bashkëpunëtor në zyrën e diversitetit dhe çështjeve multikulturore në Kolegjin e Mjekëve dhe Kirurgëve të Universitetit Columbia. në qytetin e Nju Jorkut. “Për shembull, glicerina, e cila është një derivat sheqeri, mund të shkaktojë rritje të infeksioneve të majave tek gratë që janë të ndjeshme ndaj tyre.”

Lubrifikantët e aromatizuar, të cilët mund të përmbajnë lloje të tjera sheqernash, gjithashtu mund të jenë irrituese për disa gra.

3. Disa lubrifikantë mund t’ju ndihmojnë të konceptoni

Ndërsa lubrifikantë të caktuar mund të jenë të dëmshëm për spermën, të tjerët-si lubrifikanti personal Pre-Seed-janë formuluar për të mbështetur spermën në udhëtimin e tyre për të fekonduar një vezë. “Pre-Seed është një nga lubrifikantët e paktë me studime klinike për të mbështetur përdorimin e tij të sigurt në çiftet që përpiqen të mbeten me barrë”, thotë Dr. Wosnitzer. “Ai imiton pH e mukusit të qafës së mitrës (nivelin e aciditetit) dhe ka antioksidantë që mund të jenë të dobishëm për spermën.”

4. Lubrifikantët duhet të testohen para përdorimit gjatë seksit

“Ka disa lubrifikantë me përbërës të ngjashëm me mentolin që ngrohen ose shpojnë, dhe këto mund të jenë jashtëzakonisht irrituese për disa gra,” thotë Hutcherson. Kjo është arsyeja pse është një ide e mirë t’i jepni një provë para se ta përdorni gjatë seksit. “Vendi një copë e vogël në njërën anë të labisë tuaj, dhe nëse zbuloni se ajo irriton, digjet ose është e pakëndshme në asnjë mënyrë, atëherë mos e përdorni më, “këshillon Hutcherson.”

Asnjëherë mos përdorni lubrifikant për herë të parë gjatë marrëdhënieve seksuale; gjithmonë provojeni atë së pari. “Ajo rekomandon blerjen e një pakete të ndryshme lubrifikantësh me përbërës dhe cilësi të ndryshme për të përcaktuar se cila funksionon më mirë për ju dhe partnerin tuaj.

5. Lubrifikanti juaj seksual nuk ka pse të blihet në dyqan

“Ju me siguri mund të përdorni vaj kokosi dhe vajra të tjerë shtëpiake gjatë seksit,” thotë Hutcherson. “Vetëm mbani mend se ato nuk mund të përdoren me prezervativë sepse prishin lateksin.” Nëse vendosni të përdorni një vaj shtëpiak si lubrifikant , sigurohuni që të përdorni një prezervativ jo latex, shton ajo.Vaji i kokosit dhe vaji vegjetal janë të dyja opsionet e sigurta.

Nuk jeni të interesuar të sillni vajra shtëpiake në dhomën e gjumit? Krijoni lubrifikim më natyral duke pirë ujë shtesë. “Nëse jeni të dehidratuar, do të keni vështirësi të lubrifikoni,” thotë Hutcherson.

6. Përdorimi i lubrifikantit për seks është krejtësisht normale

Nëse jeni të shqetësuar për përfshirjen e lubrifikantit në rutinën tuaj seksuale, mos jini. “Të gjithë kanë nevojë për lubrifikim në një moment,” thotë Hutcherson. Ajo rekomandon përfshirjen e saj në parathënie. “Mos kini frikë prej saj,” thotë ajo. “Thjesht argëtohu me të.”

x