Amerikanët lëshojnë 750 milionë mushkonja të modifikuara gjenetikisht në natyrë! Arsyeja do t’ju shokojë!

23.08.2020 15:40

Amerikanët lëshojnë 750 milionë mushkonja të modifikuara gjenetikisht në natyrë! Arsyeja do t’ju shokojë!

Autoritetet lokale të Florida Keys më në fund, pas një dekade, kanë aprovuar një plan për lirimin e 750 milionë mushkonjave të modifikuara gjenetikisht, pavarësisht kundërshtimeve nga shumë vendas dhe një koalicion i grupeve të mbrojtjes së mjedisit, raporton CNN.

Ky projekt-pilot është krijuar për të provuar nëse një mushkonjë e modifikuar gjenetikisht mund të jetë një alternativë e suksesshme për spërkatjen e insekticideve.

Llojet e mushkonjave aedes aegypti që banojnë në Florida transmetojnë disa sëmundje infektive vdekjeprurëse si zika, ethet e dengos, chikungunya dhe ethet e verdha.

Në fillim të vitit 2021, mushkonjat gjithashtu do të lëshohen në Teksas, thonë nga Oxitec, një kompani britanike me qendër në Shtetet e Bashkuara që ka zhvilluar mushkonjat e modifikuar gjenetikisht.

Autoritetet e Florida iu drejtuan Oxitec për ndihmë, e cila zhvilloi një mushkonjë mashkull, e programuar të vdiste para moshës madhore, përveç nëse nuk është kultivuar në ujë që përmban tetraciklinën e antibiotikut. Sëmundjet transmetohen vetëm nga femrat. Kështu, pasardhësit e mushkonjave do të shuheshin dhe rritja e popullsisë do të ishte e kufizuar.

Mushkonjat e modifikuara gjenetikisht janë testuar në ishujt Kajman, Panama dhe Brazil, dhe firma ka raportuar sukses të madh. Në pjesën urbane të Brazilit, numri i mushkonjave ka rënë me 95 për qind, thonë ata.

Grupet mjedisore shqetësohen se përhapja e gjeneve mashkullore të modifikuar gjenetikisht në natyrë mund të dëmtojë speciet e rrezikuara të shpendëve, insekteve dhe gjitarëve që ushqehen me to. 

x