Dua Lipa: Më kujtohet gëzimi në Ditën e Pavarësisë së Kosovës në vitin 2008...

30.06.2021 11:38

Dua Lipa: Më kujtohet gëzimi në Ditën e Pavarësisë së Kosovës në vitin 2008...

Artistja shqiptare me renome botërore, Dua Lipa, ka dhënë një intervistë të re për revistën e famshme ndërkombëtare “Vanity Fair”.

Ndër të tjerash, ajo ka folur edhe për Kosovën dhe jetesën e saj për disa vite këtu.

“Në Londër, ku familja u bashkua me një eksod në rritje nga Kosova, prindërit e Duas folën shqip dhe e rritën atë me një vetëdije për kulturën e tyre. Dukagjini është një muzikant, dhe Lipa kujton një shtëpi plot muzikë. Në dhjetor, Anesa [nëna e Duas] i tha emisionit ‘CBS Sunday Morning’ se vajza e saj dukej e destinuar të ishte një interpretuese e muzikës qysh në fëmijërinë e hershme”, ka shkruar Vanity Fair.

E pyetur për momentin kur Kosova shpalli Pavarësinë e saj, Dua tha se e kujton fare mirë, ngase familja e saj ishin në Prishtinë në atë kohë.

“Më kujtohet që pashë gëzimin e prindërve të mi dhe të familjes time dhe të gjithëve, duke dëgjuar tërë qytetin duke ulëritur kur ndodhi Dita e Pavarësisë”, tha ajo.

Por përsëri, ajo ndjeu një tërheqje për t’u kthyer sërish në Londër. Disa vjet më vonë, ajo doli me një plan për t’u kthyer në Mbretërinë e Bashkuar. Motivimet e saj ishin komplekse, por në thelbin e tyre, ajo mendoi se i dha asaj shansin më të mirë për ta bërë atë si një muzikante.

Përkundër një dekade progresi, Kosova ishte ende e izoluar dhe e pazhvilluar, dhe rrjetet sociale nuk kishin transformuar ende zbulimin e talenteve. Lipa tha se iu desh të bindte prindërit e saj me “pak biseda në të njëjtën kohë”, por ata përfundimisht ranë dakord kur kuptuan se ajo mund të transferohej në një apartament me një mike të familjes, e cila po studionte në “London School of Economics”.

Në moshën 15 vjeçe, ajo u largua vetëm nga Prishtina. Ajo tha se mbase do të kishte bërë një zgjedhje tjetër nëse transmetimi do të ishte rruga alternative për suksesin kryesor që është tani, por është e qartë se ajo ishte e lumtur të kthehej në Angli.

Duke biseduar me Duan [thotë gazetari intervistues i “Vanity Fair”], njeriu merr kuptimin e veçantë të Duave të dyfishta: Nëse të qenit një kosovare-shqiptare është identiteti i saj etnik, të qenit britanike është personaliteti i saj. Ndodh në gjëra të vogla – entuziazmin e saj për NHS-në (Shërbimi i Shëndetit Kombëtar në MB), angazhimin e saj për të pritur radhën e saj për vaksinën e coronavirusit dhe mbështetjen e saj për artistë të tjerë të rinj britanikë, si Arlo Parks, këngën e të cilit “Eugene” ajo këndoi në Live Radio 1 të BBC-në në prill – dhe në ato më të mëdha, si dashuria e saj e plotë për qytetin e Londrës. “Ndjehem sikur jeta ime do të jetë gjithmonë midis dy vendeve”, tha ajo për “Vanity Fair”.

x