Gjetësi i monedhës së hershme angleze mund të fitojë gjysmë milionë dollarë nga shitja e saj

17.01.2022 21:58

Gjetësi i monedhës së hershme angleze mund të fitojë gjysmë milionë dollarë nga shitja e saj

Një detektor amator që zbuloi atë që mendohet të jetë një nga monedhat e para të arit të Anglisë, së shpejti mund të shohë një pagesë prej gati gjysmë milionë dollarësh.

Monedha e cila u zbulua në tokat bujqësore në Devon, në jugperëndim të Anglisë, u prodhua rreth vitit 1257 dhe përshkruan ish-mbretin anglez të ulur në një fron të zbukuruar, duke mbajtur një rruzull dhe skeptër. Është një nga vetëm tetë monedha të tilla që dihet se ekzistojnë, shumë prej të cilave janë në muze.

Gjetësi, i cili dëshiron të mbetet anonim, nuk e kuptoi se sa e vlefshme ishte monedha derisa postoi një fotografi të qindarkës në Facebook. Aty e vuri re Gregory Edmund, një numizmatist me drejtuesin e ankandit Spink & Son.

“Kjo ishte një nga ditët e tij të para të kërkimit në shumë e shumë vite, kështu që ai padyshim nuk mund ta besonte plotësisht atë që zbuloi”, tha Edmund për CNN, duke iu referuar detektorit.

Monedha e arit u zbulua nga një detektor metali në një fushë ferme në Hemyock në Devon.

Sipas Aktit të Thesarit të Mbretërisë së Bashkuar të vitit 1996, hobisti që gjeti monedhën mund ta mbajë dhe shesë atë, pasi nuk konsiderohet të jetë pjesë e një zbulimi më të gjerë.

Monedha e rrallë mund të ketë një fitim të papritur deri në 546,000 dollarë, sipas një vlerësimi para shitjes nga ankandi britanik Spink & Son në Londër, ku do të dalë në ankand të dielën.

x