Katër avionë rusë shkelin hapësirën ajrore të Suedisë

02.03.2022 21:54

Katër avionë rusë shkelin hapësirën ajrore të Suedisë

Forcat e armatosura suedeze raportojnë se 4 avionë luftarakë rusë shkelën hapësirën ajrore suedeze sot

Avionë luftarakë rusë kanë shkelur hapësirën ajrore suedeze të mërkurën. Kështu deklaroi shefi i Forcave Ajrore Carl-Johan Edström në një deklaratë për shtyp në faqen e internetit të Forcave të Armatosura Suedeze.

Forcat ajrore kryen një operacion dhe dokumentuan incidentin, në formën e fotografimit nga Jas 39 Gripen.

“Kjo tregon se gatishmëria jonë është e mirë. Ne ishim në terren për të siguruar integritetin territorial dhe kufijtë e Suedisë. Ne kemi kontroll të plotë të situatës”, thotë shefi i Forcave Ajrore Carl-Johan Edström në deklaratën për shtyp.

“Joprofesionale dhe e papërgjegjshme”

Ishin dy avionë luftarakë rusë të modelit SU 27 dhe dy avionë luftarakë rusë të modelit SU 24, të cilët shkelën hapësirën ajrore suedeze.

Shkelja, sipas Forcave të Armatosura, ishte jetëshkurtër dhe ndodhi përtej detit në lindje të Gotland.

“Në kushtet e situatës aktuale, ne e marrim shumë seriozisht incidentin. Është një veprim joprofesional dhe i papërgjegjshëm nga ana e Rusisë”, thotë shefi i Forcave Ajrore.

SU-27, i cili ka emrin raportues të NATO-s “Flanker”, është një avion luftarak. SU-24, i cili ka emrin raportues të NATO-s “Fencer”, është një avion sulmues dhe bombardues.

Ministrja e Mbrojtjes: “Plotësisht e papranueshme”

Ministri i Mbrojtjes Peter Hultqvist (S) deklaron për TT se shkelja do të çojë në “një sinjal të qartë diplomatik nga pala suedeze”.

“Shkelja e hapësirës ajrore suedeze nga Rusia është sigurisht krejtësisht e papranueshme. Kjo do të çojë në një sinjal të qartë diplomatik nga pala suedeze. Sovraniteti dhe territori suedez duhet të respektohen gjithmonë”, shkruan ministri i Mbrojtjes në një mesazh për TT.

Ai vazhdon tutje duke thënë se veprimet janë joprofesionale dhe se ky akt duhet të konsiderohet si shkelje e rëndë.

“Veprimet nga ana e Rusisë duhet të konsiderohen si joprofesionale. Situata e sotme e politikës së sigurisë do të thotë se ajo që ka ndodhur duhet të konsiderohet si shumë e rëndë”.

x