Kjo bukë është më e mirë nëse dëshironi të humbni peshë dhe të hiqni dhjamin e trupit

18.10.2021 11:06

Kjo bukë është më e mirë nëse dëshironi të humbni peshë dhe të hiqni dhjamin e trupit

Një jetë pa karbohidrate është ajo që është e vështirë të imagjinohet, veçanërisht nëse ju jeni një dashamirës i bukës.

Për fat të mirë, vitet e fundit kemi mësuar se buka nuk është armiku, nëse zgjidhni varietetin ngjyrë kafe. Gruri ka qenë prej kohësh alternativë për bukën e bardhë, por sapo mësuam se ekziston një opsion edhe më i shëndetshëm. Hulumtimet e reja zbulojnë se ushqimet me bazë thekre përfshirë bukën janë një zgjedhje më e mirë për humbjen e peshës sesa ato të bëra me grurë të rafinuar.

Një studim i kohëve të fundit i botuar në Clinical Nutrition shikoi efektet pozitive për humbjen e peshës që erdhën me konsumimin e një diete të pasur me thekër në krahasim me produktet e grurit. “Hipoteza jonë ishte se njerëzit që konsumojnë thekër me fibra të larta në vend të grurit të rafinuar (e njëjta sasi kalori) do të ndiheshin më të ngopur dhe për këtë arsye në planin afatgjatë do ta kishin më të lehtë të ishin në një dietë hipokalorike [referuar gjithashtu si një dietë me kalori të ulët]”, tha bashkautori i studimit, Rikard Landberg.

Ky studim 12-javor përfshiu 242 burra dhe gra obezë në Suedi midis moshës 30 dhe 70 vjeç. Ata i ndanë pjesëmarrësit në grupe që konsumonin ose 30 gram thekër në ditë përmes ushqimeve si buka, drithërat e mëngjesit dhe krisur ose 8 gramë të njëjtat lloje ushqimesh të pasura me fibra, përveç varietetit të rafinuar të grurit çdo ditë.

Landberg vëren se ata krahasuan një dietë thekre të pasur me fibra me një dietë të grurit të rafinuar me fibra të ulët për të testuar efektivitetin e humbjes së peshës të rekomandimeve dietike kombëtare të Suedisë, e cila inkurajon të gjithë të hanë ushqime me drithëra në vend të versioneve të rafinuara. Pjesëmarrësit mbetën në një dietë me kalori të ulët gjatë gjithë periudhës së studimit. Studiuesit matën peshën dhe përbërjen e tyre trupore në javët zero, gjashtë dhe 12 së bashku me mbledhjen e mostrave të gjakut.

Ata zbuluan se të dy grupet përjetuan humbje peshe me grupin e fibrave duke humbur 3.9 kg dhe ata që konsumuan grurë humbën 2.8 kg. Landberg vëren se kjo mund të tingëllojë si një ndryshim i vogël, por grupi i fibrave që humbet 1.08 kg dhe 0.54 për qind më shumë yndyrë trupore është mjaft domethënës.

Ai thekson se humbja e disa kilogramëve mund të ketë efekte pozitive në ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe faktorët e tjerë të rrezikut të sëmundjeve të zemrës dhe diabetit të tipit 2 për shkak të humbjes së yndyrës rreth organeve.

x