Meshkujt duhet të kujdesen për prostatën: Këto janë vitaminat që do të parandalojnë sëmundjet më të rënda të këtij organi

22.01.2022 09:04

Meshkujt duhet të kujdesen për prostatën: Këto janë vitaminat që do të parandalojnë sëmundjet më të rënda të këtij organi

Parandalimi i sëmundjeve është në një dietë të shëndetshme të pasur me fruta dhe perime, në marrjen natyrale e vitaminave dhe në përfshirjen e suplementeve nga konsumimi i përditshëm

Organi muskuloskeletor i meshkujve, ka formën dhe madhësinë e një kokrre gështenje, e vendosur në legenin e vogël përpara fundit të zorrës së trashë dhe poshtë fundit të fshikëzës urinare.


Uretra kalon përmes prostatës dhe, përveç fshikëzave seminale, është përgjegjëse për prodhimin e lëngut seminal, prandaj ky organ është veçanërisht i rëndësishëm për jetën dhe shëndetin e meshkujve.

 

Vitaminat për shëndetin e prostatës

Përveç ilaçeve të shumta natyrale për prostatën, ka edhe vitamina dhe minerale shumë të rëndësishme që parandalojnë ndryshimet në prostatë.

Së bashku me zinkun, selenin dhe lecitinën, vitaminat më të mira për shëndetin e prostatës janë vitamina A dhe vitamina E.

Vitamina C ka një efekt rregullues në sistemin imunitar dhe gjendet kryesisht në fruta dhe perime.

 
Vitamina E është një antioksidant dhe vitamina kryesore përgjegjëse për rregullimin e hormoneve seksuale. Gjendet në vajrat e embrionit të grurit, lulediellit, susamit, arrës, farave të lirit, kikirikut.

Vitamina D ka një efekt imunomodulues, më së shumti gjendet në farat e lulediellit dhe peshqit blu. Trupi e prodhon atë kur bëjmë banja dielli.

Seleni ka një efekt antioksidant, ai gjendet më së shumti në frutat e thata, arrat braziliane, farat e kungujve, psyllium dhe perimet në përgjithësi.

x