Për herë të parë në histori: Kosova pjesë e festivalit prestigjioz “Golden Globes Awards”

05.01.2021 22:00

Për herë të parë në histori: Kosova pjesë e festivalit prestigjioz “Golden Globes Awards”

Për herë të parë në histori të filmit, Kosova do të jetë pjesë e “Golden Globes Awards” me një film të regjisorit Visar Morina, i titulluar “Exile”.

 
Mediat e huaja shkruajnë se filmi garon në kategorinë e filmave të huaj të edicionit të 78-të të “Golden Globes”, një event ky shumë prestigjioz.

“Exile” paraqet një histori të një emigranti kosovar, Xhaver, që jeton në Gjermani, i cili beson se ai është një viktimë e ksenofobisë, megjithëse mund të jetë paranoja e tij që po del jashtë kontrollit.
Kur Xhafer gjen një mi të ngordhur të varur nga porta para shtëpisë së tij, ai menjëherë dyshon se kolegët e tij racistë mund të ishin pas kësaj. Çdo dukuri, çdo fjalë, çdo gjest merret si dëshmi. Ankthi i Xhafer rritet çdo ditë. Ndërkohë, edhe gruaja e tij gjermane Nora, vuan fiksimin e tij.

Drejtori i saj, Visar Morina ka lindur në Kosovë, në moshën 15 vjeçare u zhvendos në Gjermani.

 
“Golden Globes”, citon Morinën i cili konfirmon se filmi është pjesërisht autobiografik.

“Unë nuk e flisja gjuhën dhe duhej të luftoja për pozicionin tim. Ndonjëherë ka pak detaje që ishin të rëndësishme gjatë procesit të shkrimit. Por unë nuk kam fëmijë, nuk jam i martuar dhe nuk punoj në një zyrë. Dhe kur takoj një idiot, nuk mendoj se ai është idiot sepse unë jam i huaj, por sepse njeriu i varfër është me të vërtetë idiot”, citohet të ketë thënë Morina.

Në gusht Exil ka fituar “The Heart of Sarajevo” për filmin më të mirë me metrazh të gjatë, çmimin më të lartë të dhënë në Festivalin e Filmit të Sarajevës. Theksojmë se Astrit Kabashi aktor i njohur kosovar është gjithashtu pjesë e kastit të aktorëve.

x