Presidenti i Afganistanit paraqitet për herë të parë: Për të shmangur luftën e përgjakshme, lëshova vendin

15.08.2021 22:03

Presidenti i Afganistanit paraqitet për herë të parë: Për të shmangur luftën e përgjakshme, lëshova vendin

Presidenti i Afganistanit, Ashraf Ghani është larguar nga vendi pasi kryeqyteti Kabul ra në duart e talebanëve.

Ai përmes një shkrimi në Facebook tha largimi i tij u bë me qëllim të shmangies së një përmbytjeje të përgjakshme.

“Sot, hasa në një zgjedhje të vështirë. Unë duhet të qëndroj përballë talibanëve të armatosur që donin të hynin në pallat ose të largoheshin nga vendi që i kushtova jetën time mbrojtjes së njëzet viteve të fundit. Nëse do të kishte ende bashkatdhetarë të panumërt të martirizuar dhe ata do të përballeshin me shkatërrimin e qytetit të Kabulit, rezultati do të kishte qenë një katastrofë e madhe njerëzore në këtë qytet prej gjashtë milionë banorësh”.

“Talibanët kanë bërë që të më largojnë, ata janë këtu për të sulmuar të gjithë Kabulin dhe njerëzit e Kabulit. Për të shmangur përmbytjen e përgjakur, mendova se ishte më mirë të ikja nga vendi. Talibanët tani janë përgjegjës për mbrojtjen e nderit, pasurisë dhe vetëbesimit të bashkatdhetarëve”, tha Ghani.

Presidenti i Afganistanit tha se ata tani janë duke u përballur me një provë të re historike.

“A nuk e fituan ata legjitimitetin e zemrave. Asnjëherë në histori pushteti nuk i ka dhënë legjitimitet askujt dhe nuk do t’ia japë as atij. Ata tani po përballen me një provë të re historike ose do të mbrojnë emrin dhe nderin e Afganistanit ose do të kenë përparësi në vendet e tjera. Shumë njerëz  kanë frikë për të ardhmen”, tha ai.

Tutje, ai shtoi se është  e nevojshme që talebanët të sigurojnë të gjithë njerëzit, kombet, sektorët e ndryshëm, motrat dhe gratë e Afganistanit që të fitojnë legjitimitetin dhe zemrat e njerëzve.

“Bëni një plan të qartë  dhe ndajeni atë me publikun. Unë gjithmonë do të vazhdoj t’i shërbej kombit tim me një plan për zhvillim.Rroftë Afganistani”, përfundoi ai.

x