Pse Volvo hodhi dhjetë vetura të reja nga një lartësi prej 30 metrash?

29.11.2020 21:56

Pse Volvo hodhi dhjetë vetura të reja nga një lartësi prej 30 metrash?

Ky është prova më ekstreme e përplasjes e kryer ndonjëherë nga Volvo Cars – dhe është një provë thelbësore.

Ekspertët e shpëtimit të automjeteve në Qendrën e Sigurisë së Makinave Volvo shpesh përdorin makina pas një përplasjeje për të përsosur aftësitë e tyre të shpëtimit.

Për të mundësuar shërbimet e shpëtimit që të përgatiten për një skenar të mundshëm përplasjeje, si dhe për të simuluar forcat në aksidentet më ekstreme (të cilat shkojnë përtej aksidenteve që mund të simulohen nga testet standarde të përplasjes), Volvo Cars kohët e fundit ka miratuar këto masa ekstreme. Tani, për herë të parë, disa automjete të reja Volvo janë lëshuar nga një lartësi prej 30 metrash.

Kjo është një metodë që ka bërë të mundur arritjen e dëmeve të mjaftueshme për të simuluar në mënyrë adekuate dëmet e gjetura në skenarët më të skajshëm të aksidenteve: mendoni për aksidente me një makinë me shpejtësi jashtëzakonisht të larta, aksidente në të cilat një makinë godet një kamion me shpejtësi të lartë, ose aksidente në të cilat merr makina një goditje e fortë nga ana.

Në situata të tilla, pasagjerët në makinë ka shumë të ngjarë të jenë në gjendje kritike. Kjo është arsyeja pse detyra prioritare është të dilni nga makina sa më shpejt të jetë e mundur, duke përdorur një mjet hidraulik shpëtimi të njohur si “nofullat e jetës”, si dhe t’i dërgoni ata në spital. Ekspertët e shpëtimit të automjeteve shpesh flasin për orën e artë: brenda një ore nga aksidenti, i plagosuri duhet të tërhiqet nga automjeti dhe të dërgohet në spital.

“Ne kemi punuar ngushtë me shërbimet e shpëtimit suedez për shumë vite”, tha Håkan Gustafson, studiues i vjetër në grupin e kërkimit të aksidenteve Volvo Cars. “Kjo sepse kemi të njëjtin qëllim: rrugë më të sigurta për të gjithë. Shpresojmë që askush nuk do të duhet të përjetojë aksidentet më të këqija, megjithëse jo të gjitha aksidentet mund të shmangen. Kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme që të ekzistojnë metoda që ndihmojnë në shpëtimin e jetës kur ndodhin aksidentet më të këqija”.

Në çdo rast, shpëtimi nga automjetet më të reja është padyshim një sfidë më e vështirë. Prandaj, një raport i bazuar në këto raste të praktikuara do të ketë një rëndësi të madhe për shpëtuesit suedezë me të cilët Volvo ka bashkëpunuar për vite me rradhë.

x