Serbofili Demo Berisha: Mjaft me patriotizmin e tepruar në Kosovë që po shkatërron objekte fetare

12.06.2021 13:46

Serbofili Demo Berisha: Mjaft me patriotizmin e tepruar në Kosovë që po shkatërron objekte fetare

Presidenti i shqiptarëve të Maticës në Serbi, Demo Berisha thotë se njoftimi i Universitetit të Prishtinës për “paligjshmërinë e Kishës së Shpëtimtarit të Shenjtë” është i motivuar politikisht dhe thekson se qeveria e Kosovës, në kundërshtim me angazhimet e saj për të rivendosur ndërtesat e përdhosura të KOS-it, përpiqet të shkatërrojë ndërtesat ekzistuese fetare dhe të parandalojë ndërtimin e ndërtesave të reja.

Berisha deklaron se ndërtimi i Kishës së Krishtit Shpëtimtar filloi në vitin 1992 dhe se në këtë rast formulimi i “ndërtimit të paligjshëm të autoriteteve serbe” nuk mund të zbatohet sepse deri në vitin 1999 ne të gjithë jetonim në një shtet të përbashkët.

“Kisha e Krishtit Shpëtimtar në Prishtinë nuk është shfaqur tani, por ndërtimi i saj filloi para vitit 1998 me të gjitha lejet e nevojshme të ndërtimit. Me vendimet e qeverive të mëparshme të Kosovës, kjo kishë u mbyll për të mbrojtur përdhosjen e kësaj ndërtese fetare atë formulim, se gjithçka u ndërtua me lejen e qeverisë ilegale serbe. Ne vetëm me të drejtë mund të themi se kjo, dhe të gjitha ndërtesat e tjera, u ndërtuan me lejen e qeverisë së atëhershme. Ne duhet të përballemi me faktin se deri në 1999 ne të gjithë jetuan në një shtet të përbashkët. Unë gjithashtu dënoj aktin vandalizëm që ndodhi disa ditë më parë në Konjević polje, kishte shumë patriotizëm që inkurajohet përmes prishjes së ndërtesave fetare “, thotë Berisha.

Sipas tij, qeveria e Kosovës është zotuar përmes marrëveshjeve ndërkombëtare për rindërtimin e ndërtesave fetare që janë shkatërruar dhe përdhosur dhe reagimet ndaj liturgjisë në Kishën e Krishtit Shpëtimtar në Prishtinë janë të motivuara politikisht.

“Për mua, është e paarsyeshme të parandalosh kryerjen e riteve fetare, çdo ndërtesë fetare është e vlefshme dhe duhet të ruhet. Kisha e Krishtit Shpëtimtar në Prishtinë ishte gjithashtu e mbrojtur dhe e mbyllur në mënyrë që të mos shërbente si një tualet publik. Unë bëj reagimi i Universitetit të Prishtinës është i motivuar politikisht, dhe tani disa politikanë të Kosovës, të tilla si grupe tifozësh, thonë se ceremonitë fetare duhet të parandalohen në kishën ekzistuese, por në thelb motivi i vërtetë ose prishja e ndërtesës është parandalimi Sot, është shumë e vështirë të jesh realist dhe i arsimuar siç duhet kur bëhet fjalë për marrëdhëniet serbo-shqiptare, prandaj unë personalisht jam i ekspozuar ndaj sulmeve. është e vërtetë që njerëzit që nxisin vandalizëm janë aspak patriotë të vërtetë dhe që të gjithë kanë të drejtë të shprehin Në Kosovë, këmbanat ranë 700 dhe 500 vjet më parë, dhe askush nuk u shqetësua. në takime reciproke të pleqve fetarë dhe në dialog ndërfetar ”, thotë Berisha.

x