Shqiptarët e Sllovenisë mburremi me ty Bernardo!

29.01.2021 17:31

Shqiptarët e Sllovenisë mburremi me ty Bernardo!

Bernardo Brizani ( nipi i muzicientit te mirenjohur Ukë Brizanit) nga sot është asistent në violonçelo në Universitetin e Lubjanës në Akademinë e muzikës.

Ai vazhdon traditën e ndritshme familjare duke e ngritur atë me mjeshtri, me tingujt e violonçelos në shkallët më të larta; Rrugetimi me tinguj filloi në vitin 2008, menjëherë pas mbarimit të shkollës fillore, kur u regjistrua në studime për violonçel në Akademinë e Muzikës në Lubjanë, ku u pranua për shkak të talentit të tij të jashtëzakonshëm muzikor.

Ai studioi në klasën e prof. Igor Škerjanc dhe përfundoi studimet në 2012. Paralelisht me studimet e tij në Lubjanë, ai gjithashtu përfundoi një studim gjashtë-vjeçar me profesoren e violonçës me famë botërore Natalija Gutman në Konservatorin e Firences (Scuola di Musica di Fiesole) dhe ndoqi rregullisht violonçel klasa master me profesorët Marianne Chen, asistent Gutman (Parma, Itali) dhe Monika Leskovar.

Në vitin 2011 ai u regjistrua në master në Staatlichen Hochschule für Musik und Darstellende Kunst në Stuttgart me prof. Claudio Bohorquez, ku mori gradën master në 2016 në Akademinë e Muzikës në Detmold me profesoren me famë botërore Ksenija Jankovič. Ai gjithashtu vazhdoi specializimin dhe e përfundoi atë në 2017 si më i riu specializantë në Gjermani. Performancat e tij më të spikatura përfshijnë; performancë solo me Filharmoninë Sllovene në 2006, katërmbëdhjetë shfaqje në Minesota, SHBA në 2007, një performancë me Orkestrën Simfonike të RTV Slovenia në Union Hall në 2007, një performancë solo në Shpellën Postojna në 2008, violonçel e Dvořák koncert dhe orkestër në sallën Gallusova Cankarjev dom me Orkestrën Simfonike RTV në 2010, një koncert nga tre fitues të Konkurseve Alexander & Buono në 2010 në Auditoriumin e famshëm të Fondacionit Kosciuszko në New York, një koncert në Filarmoninë Sllovene me Simfoninë RTV Slloveni Orkestra në 2012 dhe të tjerët. Në vitin 2016 ai interpretoi si përfaqësues i kryeqytetit të gjelbër të Sllovenisë në Bruksel, në vitin 2015 ku fitoi konkursin e violonçelit Joseph Haydn në Semmering (Austri).

Ai studioi klasa master në Akademinë e famshme Kronberg në Gjermani me Prof. Young Chang Cho dhe në festivalin veror të violonçelit Rutesheim. Në vitin 2012, Bernardo mori Çmimin “Prešernova nagrada” për interpretimin e Koncertit të Çelos dhe Orkestrës së Antonin Dvořák në B minor dhe Kol Nidrei të Max Bruch për violonçel dhe orkestër me Orkestrën Simfonike te RTV Slloven si pjesë e abonmanëve në koncertet 2010 dhe 2011 të Akademisë së Muzikës.

Perndryshe Bernardo Brizani performoi për 30 vjetorin e Shksh Migjenit ne Lubjanë dhe është antarë i saj. Besoj se së shpejti do të prezentoj të arriturat e tij në Kosovë dhe Shqipëri.

x