Stresi mund të jetë armiku më i keq i zemrës suaj

07.01.2022 17:40

Stresi mund të jetë armiku më i keq i zemrës suaj

Studimet e fundit tregojnë se stresi kronik psikologjik mund të jetë po aq i rëndësishëm dhe ndoshta më i rëndësishëm për shëndetin e zemrës sesa faktorët tradicionalë të rrezikut kardiak. Në fakt, te njerëzit me zemër ‘të dobët’ stresi mendor e tejkalon stresin fizik si një shkaktar i mundshëm i sulmeve fatale në zemër dhe ngjarjeve të tjera kardiovaskulare, sipas raportit të fundit.

Studimi i ri, i botuar në JAMA, vlerësoi fatet e 918 pacientëve që dihet se kishin sëmundje të zemrës për të parë sesi trupat e tyre reagonin ndaj stresit fizik dhe mendor. Pjesëmarrësit iu nënshtruan testeve të standardizuara të stresit fizik dhe mendor për të parë nëse zemrat e tyre zhvillonin ishemi miokardi, një rrjedhje e reduktuar e gjakut në muskujt e zemrës, e cila mund të jetë një shkas për ngjarje kardiovaskulare, gjatë njërës ose të dyja formave të stresit. Pastaj studiuesit i ndoqën për katër deri në nëntë vjet.

Në mesin e pjesëmarrësve të studimit që përjetuan ishemi gjatë një ose të dy testeve, ky reagim negativ ndaj stresit mendor shkaktoi një ndikim dukshëm më të madh në zemrat dhe jetën e pacientëve sesa stresi fizik. Ata kishin më shumë gjasa të pësonin një atak kardiak jose të vdisnin nga sëmundje kardiovaskulare në vitet që pasuan, përcjell Klankosova.tv

Gjetjet e reja zbuluan se pacientët që përjetuan një nivel të lartë stresi psikologjik gjatë vitit para se të hynin në studim kishin dy herë më shumë gjasa të pësonin një atak në zemër gjatë një ndjekjeje mesatare prej pesë vjetësh, edhe kur faktorët tradicionalë të rrezikut ishin marrë parasysh.

Stresi psikologjik vjen në shumë forma. Mund të ndodhë në mënyrë akute, të shkaktuar nga incidente si humbja e një pune, vdekja e një personi të dashur ose shkatërrimi i shtëpisë së dikujt në një fatkeqësi natyrore. Një studim i kohëve të fundit në Skandinavi zbuloi se në javën pas vdekjes së një fëmije, rreziku i prindërve për një atak në zemër ishte më shumë se trefishi i normës së pritur. Stresi emocional mund të jetë gjithashtu kronik, si rezultat, për shembull, nga pasiguria e vazhdueshme ekonomike, të jetuarit në një zonë me krim të lartë ose nga përjetimi i depresionit ose ankthit të pandërprerë. Prindërit e pikëlluar në studimin skandinav vazhduan të përjetonin një rrezik të lartë kardiak vite më vonë.

x