Ushqimet që mund të ngadalësojnë progresin e humbjes në peshë

16.06.2021 22:39

Ushqimet që mund të ngadalësojnë progresin e humbjes në peshë

Ushqimet që kanë një indeks të lartë glikemik (IG), siç janë buka e bardhë, patatet dhe orizi, mund të rritin rrezikun e shtimit në peshë.

Sipas studimit nga Diabetes Care, indeksi glikemik mat shkallën e kërcimit të shpejtë të glukozës në gjak pas një vakti. Sa më drastik të jetë kërcimi, aq më shumë rritet rreziku për diabet tip 2, por edhe shtimi në peshë.

Në një hulumtim të fundit, ekspertët analizuan të dhënat nga një studim global me mbi 2.000 njerëz të klasifikuar me mbipeshë ose si të plotë. Në fazën e parë, të gjithë pjesëmarrësit konsumuan koktej si zëvendësim të vakteve, për të arritur humbje të shpejtë të peshës – humbja mesatare e peshës gjatë tetë javëve ishte rreth 24 kilogramë.

Në fazën e dytë, e cila u krye gjatë një periudhe trevjeçare, studiuesit krahasuan dy dieta dhe dy strategji ushtrimi. Njëra ishte një dietë me proteina të larta, me indeks glikemik të ulët, ndërsa tjetra ishte një dietë me proteina të moderuara, me IG të moderuar, secila e kombinuar me ushtrime me intensitet të lartë ose të moderuar.

Të katër grupet rifituan disa nga kilogramët që humbën fillimisht, por ata që kishin një dietë me indeks glikemik të ulët rifituan më pak kilogramë. Kjo ka bërë që studiuesit t’i këshillojnë njerëzit të hanë më pak patate dhe oriz me IG të lartë.

“Problemi këtu është që studimi përdori një shtim kaq të shpejtë të peshës si rezultat i një deficiti të konsiderueshëm kalorish”, ka thënë Shena Jaramillo, RD, dietologe në Peace and Nutrition.

Kjo do të thotë se shtimi i peshës nuk varej vetëm nga llojet e ushqimit që rifuteshin, por thjesht u kthyen në konsumin e tyre të mëparshëm të kalorive.

“Është e rëndësishme të theksohet se shumë njerëz që përjetojnë humbje të shpejtë të peshës ndjekin një dietë me karbohidrate të ulëta”, ka shtuar dietologia.

x